UU42
Week 4

Voor week 4 heb ik hoofdstuk 4 van het boek doorgelezen, en dit ging vooral over constraints. Hiermee wordt bedoeld dat het aantal mogelijkheden voor de gebruiker wordt verminderd, zodat ze sneller tot de goede oplossing zullen komen.

4.a.

Psysical Constraint

Er is maar 1 manier waarop de Wii controller in het hoesje kan.

Semantic Constraint

Er is maar 1 betekenisvolle manier waarop je op een stoel kan gaan zitten, namelijk met de rugleuning in je rug.

Cultural Constraint

In het westen gebruiken we andere stopcontacten dan in het oosten, en zo kunnen onze stekkers dus niet aangesloten worden op andere stopcontacten.

Logical Constraint

De oplader van mijn laptop kan maar op 1 manier aangesloten worden. Er is maar 1 goede aansluiting aanwezig op de laptop, deze is dus snel gevonden.

4.b.

De lades in deze kast hebben geen constraint, ze vallen er dus uit als ze je te ver open trekt. Dit kan makkelijk worden verholpen door hem te laten blokkeren als hij te ver open wordt getrokken.

4.c.

Bij deze lichtknop weet je gelijk wat je moet doen, omdat er maar 1 manier zichtbaar is om hem te gebruiken, namelijk door de onderkant of de bovenkant in te drukken. Je krijgt hierbij ook een lamp die aanspringt als feedback.

Er is 1 grote knop aanwezig op de xbox360, en hier staat ook het universele logo van aan/uit op. Het is dus snel duidelijk dat je deze moet indrukken om het te starten. Als je erop drukt krijg je ook een lichtje als feedback.

Op deze foto staat mijn telefoon, en er is maar 1 knop zichtbaar. Deze is ook extra duidelijk gemaakt met een zilvere rand, waardoor hij er uitspringt. Als je erop drukt, gaat het scherm aan, dat is dus de feedback die meteen komt.

4.d.

Bij een Wekkerradio is het natuurlijk altijd handig als hij een beetje geluid maakt om je wakker te maken. De feedback door middel van geluid is hierbij dus zeer handig, als we dat niet hadden zouden we vaak te laat komen op afspraken. Ook kun je zelf nog bepalen welke soort geluid je als feedback krijgt, radio of een zoemer.

Het geluid bij een camera kan vervelend zijn, als je je in een stille omgeving bevind, kan de feedback van een foto maken best vervelend zijn. Normaal is het wel fijn als je weet wanneer de foto genomen is, maar het ligt aan de omgeving.

Week 3

          

          

3.a

Declarative Memory: Deur op een bepaalde manier openen

Bij deze deur moet je eerst het slot omdraaien, dan de deur naar je toe trekken, en dan weer naar buiten duwen voor dat hij open gaat.

Procedural Memory: Fietsen

Fietsen leer je niet zomaar, maar als je het eenmaal geleerd hebt vergeet je het nooit meer. Steeds een stukje verder en sneller, en op deze manier leer je het.

3.b

Natural Mapping: Afstandsbediening

Op het midden van de afstandsbediening zitten 4 grote pijlen. Nu denk je dat je deze kan gebruiken om naar de volgende zender te gaan. Maar ja moet je dan op die naar boven drukken, of op die naar rechts om naar een zender verder te gaan? Het antwoord is geen van beiden. Deze richting toetsen zijn alleen voor de menu’s. Om een zender verder te gaan gebruik je de + en - knoppen aan de rechterkant.

3.c

Constraint: Telefoonnummers toevoegen

Op je mobieltje kan je iemand zijn telefoonnummer toevoegen. Maar hier zitten geen constraints aan, dus kun je een nummer toevoegen die veel langer of korter is dan gewenst. Nu komt het weleens voor dat je per ongeluk een cijfertje te weinig of te veel invult, en dan kun je bellen tot je een ons weegt, maar je krijgt niemand aan de telefoon.

UU42 week 1

       


Week 1

Voor week 1 hebben we thuis onduidelijke interfaces moeten opzoeken en fotograferen, en daarbij een uitleg geven wat er niet duidelijk aan is volgens het boek ”The psychology of everyday things” van Donald Norman. Ik ben thuis opzoek geweest, en kwam al aardig snel de volgende objecten tegen.

Thermostaat

Op het eerste gezicht lijkt deze thermostaat makkelijk te bedienen. Er zit een knop met een wijzer op, en erboven staan cijfers, die je voor de temperaturen kunt aanzien. Maar al gauw kom je erachter dat het niet zo makkelijk is. De knop draait  bijvoorbeeld alleen naar links, dus je kan niet snel de hoogste temperatuur selecteren. Heb je eenmaal een temperatuur geselecteerd met de wijzer, zie je visueel niks veranderen. De kamer veranderd nu naar deze temperatuur, en pas na een paar uur voel je het verschil. Wij gebruiken dit apparaat op een andere manier, en dat is de plus en de min knop die eronder zit. Deze veranderd de temperatuur steeds met een halve graad, en dit zie je visueel wel gelijk veranderen op het scherm.  Er is hier dus een probleem van visibility, de knoppen zijn niet duidelijk, en er mist feedback.

Antwoordapparaat

Met deze knoppen kun je de ingesproken gesprekken van de telefoon terugluisteren.  Deze functie zou je makkelijk met 1 knop kunnen doen, maar dit apparaat gebruikt er 8 voor. Zo kan je het bericht  pauzeren, doorspoelen, terugspoelen, harder zetten, zachter zetten en de volgende of de voorgaande selecteren. De symbolen op de knoppen maken het wel een beetje duidelijk wat de bedoeling is, maar de – en de + knop kan bijvoorbeeld worden aangezien voor het volume hoger of lager zetten. Dit gaat dus tegen de natuurlijke principes in.

Magnetron

Het probleem bij deze magnetron, is dat je niet in 1 oogopslag kan zien hoe je makkelijk iets op kan warmen. Er zijn 4 knoppen voor graden, maar eronder staat ook nog een draaiknop voor graden, en zo raak je dus in de war. Je kan ook een timer zetten, maar als je hem af wilt zetten, moet je eerst nog een keer op de timer knop drukken voordat je op de stopknop kan drukken. Dit is een fout in de mapping, aangezien er 2 knoppen zijn voor meerdere functies.

Schuifdeur

Dit is een schuifdeur, hij gaat pas open als je de linkerkant naar links schuift, en de rechterkant naar rechts. Hier is echter een groot probleem met visibility. Hoe weet iemand dat je hem opzij moet schuiven, en niet als een gewone deur open kan maken? Het antwoord is:  niet. Er wordt nergens visueel aangegeven dat je de deur kan schuiven, en zo maken veel mensen de  fout om hem te duwen, in plaats van schuiven.  Deze deur wordt alleen bij ons thuis gebruikt, en we weten allemaal hoe hij werkt, dus daar hoef je niks aan aan te passen. Echter, als je deze deur gebruikt voor een andere plek, maar veel mensen elke dag door moeten, kun je het beter duidelijker maken. Dit kan je al heel makkelijk oplossen door er een pijl op te zetten. Op de linkerdeur een pijl naar links, en op de rechter een pijl naar rechts.